Tunnvrödsrullar med laxröra

Till ca 4 personer
Du behöver:
3 tunnbröd
1 burk creamfraish
½ dl majonäs
1 rödlök
10 skivor kallrökt lax
en knippe dill
saft från en citron
salt
vitpeppar

Gör såhär:
1. Hacka rödlöken och dillen och skär laxen i små bitar
2. Blanda ihop creamfraish och majonäs och tillsätt sedan laxen, löken och dillen
3. smaka av röran med lite saft från en citron, salt och vitpeppar
4. smeta ut röran över tunnbröden och rulla sen ihop dem och skär till mindre rullar


Vitlöksbröd med tomatröra

ca 4 portioner
Du behöver:
3 små baughetter
4 vitlöksklyftor
olivolja
filngsalt
salt
svartpeppar
3 tomater
2 dl färsk basilika


Gör såhär:

1.Finhacka tomaterna
2.Pressa 2 av vitlöksklyftorna, hacka basilikan och blanda med tomaterna, tillsätt olja och smaksätt med salt och peppar
3. Dela baughetterna på mitten och lägg dem på en plåt.
4. Pressa dem resterande 2 vitlökarna, blanda med rikligt med olivolja och häll över bröden.
5. Strö över flingsalt och grädda bröden i ugnen i ca 10 minuter på 175 grader
6. Lägg på tomatblandningen på bröden och servera direkt


Tortillakorg med avokado, räkor och limesås

4 portioner
Du behöver:
4 st tortilla bröd
olivolja
1 rödlök
2 avokado
2 dl gräddfil
2 msk jalapeños
1 lime
1 tsk socker
1 tsk salt
100g räkor

Gör såhär:
1.
Stek tortillabröden i oljan tills båda sidorna blivit gyllenbruna. Pressa snabbt bröden över ett dricksglas och tryck ihop för att forma dem som en korg. Ställ bröden i ugnen på 175 grader och låt dem stå att torka 5-10 min. Låt svalna på galler.
2. Blanda gräddfil, jalapeños, limeskal, limesaft, socker och salt. Låt stå kallt
3. Skiva rödlöken och lägg den samt räkorna och avokadon i tortillakorgarna. Häll över limesåsen och topa med en limeklyfta och avokado


Kladdkaka med daim

Du behöver:
50 g smör
½ dl matolja
2 ägg
2 dl socker
1 dl farinsocker
2 ½ dl mjöl
4 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 rsk salt
200 g daim

Gör såhär:
1. Smält smöret och tillsätt oljan
2. Vispa ägg, socker och farinsocker pösigt och rör ner det varma smöret
3. Blanda dem torra ingredienserna och vänd ner i smeten
4. Krossa 150 g daim och blanda ner det i smeten
5. Häll smeten i en smord och bröad form med avtagbar kant
6. Grädda i 150 grader i ugnen i ca 30 min
7. Strö över daim medans kakan är varn och låt sen kakan svalna
Servera kakan med grädde eller glass.


Morotskaka

Du behöver:
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1½ tsk kanel
½ tsk ingefära
1 tsk salt
1½ dl solrosolja
5 dl rårivna morätter

Till glasyren:
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
100 g cream fraish

Gör såhär:
1. Vispa ägg och socker vitt och poröst
2. Blanda dem torra ingrädienserna och vänd ner dem i äggsmeten
3. Tillsätt oljan och morötterna och blanda ihop allt
4. Häll smeten i en smord och bröad form men löstagbar kant.
5. Grädda i ugnen på 150 grader i ca 50 min
6. Blanda ihop alla ingredienser till glasyren och när kakan kallnat så smetar du ut glasyren över den med en slickepott



Focaccia i långpanna med fetaost, basilika och körsbärstomater

Du behöver:
25 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
½ dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
8 dl vetemjöl
200 g fetaost
15 st körsbärstomater
1 dl färsk basilija

Gör såhär:
1.
Smula jästen i en bunke och vispa ut den med vatten, olivolja, honung och flingsalt.
2. Tillsätt mjölet (lite i taget) och blanda samman allt till en fast deg
3. Låt degen jäsa under en bakduk i ca 45 minuter till dubbel storlek
4. Platta ut degen ca 1 cm tjock och lägg den på en långpanna med rikligt med olivolja och flingsalt
5. Sätt ugnen på 225 grader och låt degen jäsa i ca 30 minuter på plåtten
6. Tryck ner körsbärstomaterna, och fetaosten i degen samt gör lite hål med fingret och strö sen över basilikan, flingsalt och rikligt med olivolja.
7. Grädda i ugnen i ca 10 minuter




Fruktdryck

Du behöver:
2 st apelsiner
2 st kiwi
2 dl hallon
1dl kolsyrat vatten

Gör såhär:
1.
Pressa ur saften från apelsinerna
2. Mixa hallonen, kiwin och apelsinsaften till en slät massa utan klumpar
3. Häll i det kolsyrade vattnet och rör om.


Mozzarellafyllt bröd med soltorkade tomater och basilika

1 Bröd
Du behöver:
15 g
färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special

Fyllning:
200 g
mozzarellaost
2 dl soltorkadetomater
1 dl färsk/fryst basilika

Gör såhär:
1. Smula jästen i en bunke och lös upp den med vatten, olivolja, honung och flingsalt.
2. Blanda i mjölet, lite i taget tills degen blivit fast.
3. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min.
4. Tryck ut degen i en stor fyrkant ca 1 cm tjock
5. Lägg på den skivade mozzarellan, basilikan och dem soltorkade tomaterna.
6. Pensla den ena kanten med vatten och rulla ihop degen och forma den till en krans
7. Låt degen jäsa i ca 30 minuter till och sätt under tiden på ugnen på 250 grader
8. Häll över lite olja, basilika och flingsalt på brödet och grädda det i ugnen i ca 20 min


Efterätt - rulltårta med hallon & chokladmarmelad

Rulltårta
3 st ägg
1,5 dl strösocker
1dl vetemjöl
1dl potatismjöl
1,5 tsk bakpulver

Hallon och Chokladmarmelad
500g osockrade hallon
4,5 dl strösocker
100g mörk choklad


Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Blanda socker och ägg och vispa det vitt och pösigt i ca 5 min med elvisp.
  2. Mät upp mjöl, potatismjöl och bakpulver och ner med det i äggsmeten. Blanda försiktigt ner mjölblandningen till en slät smet. Vispa ej.
  3. Bred ut smeten i ett jämt lager på smörpapperet. Grädda mitt i ugnen i 4-5 min. Passa så att kakan inte blir för hårt gräddad.
  4. Tag fram ett nytt bakplåtspapper eller smörpapper går också bra denna gång samt en stor bricka eller plåt.
  5. Ta ut kakan ur ugnen. strö kokos över kakan. Lägg på smörpapperet och därefter brickan eller plåten och vänd så att rulltårtans botten kommer upp.
  6. Lyft bort långpannan och dra försiktigt bort bakplåtspapperet. Om den sitter fast pensla på kallt vatten på papperet så lossnar den.
  7. låt kakan svalna med bakplåtspapperet löst liggande ovanpå. Bred ut hallon & chokladfyllningen
  8.  Rulla ihop kakan med hjälp av smörpapperet.

Marmeladen gör du så här: Sjud hallon och socker i ca 15 min. Skumma om det behövs. Ta bort från värmen och rör ner grovt hackad choklad. Rör till en slät smet.




Av: Martina

olivfyllda tomater







 
4 stora tomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 msk olja
10 st svarta oliver
saft av en halv citron
salt och peppar
1 dl riven parmesan

Skala och hacka löken och vitlöken. Värm ugnen på 175 grader. Skär ett lock på varje tomat. Ta ur tomatens innehåll med en sked. Hacka det urtagna tomatköttet och oliverna. Fräs lök och vitlök i olivoljan. Tillsätt oliver och citronsaft och krydda med salt och peppar. Fyll tomaterna med blandningen och strö över osten. Baka i ugnen i cirka 15 min.

Jätte gott! Av: Martina

förrätt - räkcocktails



1 chalottenlök
1 avokado
1 tomat
2dl räkor
1 msk dill
0.5 msk citronsaft
4msk lätt majonäs
0.5 dl kesella gourmet
salt+peppar

Tillagning

1. Skala och finhacka schalottenlöken.
Tag bort skalet och kärnan från avokadon och blanda tillsammans med löken i en bunke.

2. Klyfta tomaten och tag bort kärnorna.
Skär tomatköttet i små tärningar och blanda ner i bunken.

3. Se till att räkorna inte är för fuktiga genom att
lägg dem på ett ark hushållspapper för att rinna av. Hacka dem sedan grovt.

4. Blanda ner räkor, dill, citronsaft, majonnäs och kesella i bunken. Smaka av med salt och peppar.

Av: Martina


TIPS PÅ BRA KOCKBÖCKER

Min absoluta favorit kockbok är Leila Lindholm "a piece of cake". Den har underbara bilder och smaskiga recept. Sen är Leila jätte härlig. Hon har även egna matprogram som går på tv. Stort tips till er som inte sätt hennes program eller läst hennes nyaste kockbok "a piece of cake" att kika i den. För mig är hennes kockbok en godnatt saga. Jag drömmer mig bort bland hennes goda bakverk.












Den andra boken jag ska tipsa om heter "Kärlek, Oliver och Timjan" och är skriven av Anna och Fanny Bergenström. I den boken är det mest goda matrecept och inte så mycket bakvek, men finns såklart en del efterrätter också. Det finns jätte mycket goda recept på bröd.






 



Sista boken jag ska tipsa om heter "under valnötsträdet" och är också skriven av Anna och Fanny Bergenström. I en boken finns det jätte många recept på olika sallader. Jag är galen i avocado, finns ett helt kapitel om avocado och olika recept på vad man kan göra av avocado. Ett stort tips på kockbok.






Av: Moa

Förrätt - Ceacarsallad med ceacardressing

Ceacarsallad

Det funkar att äta som en förrätt, fast i mindre mängd än vad jag har på bilderna, jag åt det som en middag vid det tillfället jag lagade denna goda sallad.

Kyckling
Avocado
Ruccula
Krussallad
Paprika
Parmesanost
Krutonger
Feta ost
Romansallad

Så här gör du:
1.
Skölj och hacka sallad och grönsakerna och lägg på tallriken.
2. Stek kycklingen i små bitar och lägg den på salladen.
3. skär små brödtärningar och stek i olja och vitlök så blir det goda krutonger.
4. Sen häller du på den goda ceacardressingen som du har recept på här under.

Ceacardressing

1 ägg
1msk vitvinsvinäger
1 dl olivolja
salt och peppar
2 sardeller
1 tsk dijonsenap
1 ägg

1 vitlöksklyfta
4 msk riven parmesan
vitpepper
1 msk honung

citronsaft

Så här gör du:
1.
sjud upp vatten i en liten kastrull, kocka ägget 2 minuter. Spola sedan av det i kallt vatten och skrapa ur ägget i en skål. Rör sönder ägget. Rör i vinäger och salt. S
2. Tillsätt olivolja droppvis under omrörning.
3. Hacka sardeller och lägg dom i skålen tillsammans med dijonsenap, vitlök, riven parmesan och honung. Smaka av med vitpeppar, salt och lite citronsaft.




Av:  Moa

Förrätt - hembakade vitlöksbröd

Baugetter:

25 g jäst
7 dl kallt vatten
0,5 dl olja (valfritt)
2 tsk salt
4 dl rågsikt
ca 12 dl vetemjöl

Så här gör du:
1. Smula ner jästen i en djup degbunke. Häll på lite av vattnet och lös upp jästen. Tillsätt resten av vattnet, (oljan), saltet och de båda mjölsorterna men spara 1 dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt. Degen ska vara lös i konsistensen.


2. Täck bunken med plastfolie eller ett tättslutande lock. Låt degen jäsa i sval temperatur 4-5 tim (eller över natten - minska då jästen till hälften). Medan degen jäser bildas det fukt som droppar ner på degen och håller den lätt fuktig. Värm ugnen till 250°C.


3. Mjöla bakbordet. Häll försiktigt ut degen. Mjöla händerna och vik ihop den lätt. Dela den i 6 lika stora delar. Rulla ut delarna till längder, som läggs tre och tre på bakpapperklädda plåtar. Alternativ: Baka ut degen i 2 lite större bröd. Lägg deglängderna på tvären och pensla med lite olja på sidorna så blir det lättare att bryta isär dem efter gräddningen om de jäser samman. Skåra på snedden med en vass kniv eller ett rakblad. 


4. Jäs längderna ca 15 min. Dofta över lite mjöl. Grädda bröden mitt i ugnen ca 15-20 min. Låt dem svalna på galler utan bakduk.

5. Efter att dom har gräddat färdigt skär du upp bröden och steker dom i en stekpanna med olja och med pressad vitlök. Perfekt att äta på innan huvudrätten ska serveras på bordet. Gott att doppa i enkla vitlöksåser, olja.

Tips
Spraya gärna bröden med vatten mot slutet, så får de en knaprig och god skorpa.




Av: Moa

Efterrätt - Kladdiga chokladmuffins

Kladdiga chokladmuffins (ca 12 muffins)

2 ägg
100 g smält smör
1 1/2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao

Så här gör du:
1.
Sätt på ugnen på 200 grader.
2. Vispa ägg och socker så det blir vitt och poröst.
3. Smält smöret.
4. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao i en skål och blanda så det blandas omkring.
5. Häll sedan alla torra ingredienser och smöret i äggblandningen och vispa omkring lite snabbt.
6. Häll sedan smeten i pappersformar och grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter.

Vill man lyxa till chokladmuffinsen kan man stoppa ner lite chokladbitar i muffinsarna innan gräddning.




Av: Moa

förrätt - varmfetaost

Först tar du en hel fetaost och häller på olja, kryddor och rödlök

sen drar du ihop bakplåtspappret runt fetaosten sen in i ugnen, ca 20 min i 200grader

sen är det klart! Väldigt gott och det går snabbt att göra

perfekt en sommarkväll

Hallon muffins med glasyr

Ca 15  stycken
Till Muffinsen behöver du:
3 st ägg
2½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
100g smör
1dl mjölk
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
lite salt
3 dl färska hallon
skal och saft av citron

Till glasyren behöver du:
3 dl florsocker
150 g philiadelphiaost
2 dl hallon

Gör såhär:
1.
Sätt ugnen på 175 grader.
2.Vispa ägg, socker och vaniljsockret pösigt
3.Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten
4.Blanda mjölet, bakpulvret och saltet och vänd försiktigt ner det i smeten
5.Blanda i hallonen och skalet/saften av citronen.
6.Häll i formar och grädda i ugen i ca 15 minuter
7.Rör underitiden ihop florsocker och philadelphiaost krämigt och vänd i hallonen
8.Garnera sedan muffinsen med glasyren när dem har kallnat

Hallonen ger muffinsen en rosa färg

Grädda muffinsen i ugnen i ca 15 minuter


Resultat, lägg upp dem fint och strö över lite florsocker

RSS 2.0