Förrätt - hembakade vitlöksbröd
Baugetter:
25 g jäst
7 dl kallt vatten
0,5 dl olja (valfritt)
2 tsk salt
4 dl rågsikt
ca 12 dl vetemjöl
Så här gör du:
1. Smula ner jästen i en djup degbunke. Häll på lite av vattnet och lös upp jästen. Tillsätt resten av vattnet, (oljan), saltet och de båda mjölsorterna men spara 1 dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt. Degen ska vara lös i konsistensen.
2. Täck bunken med plastfolie eller ett tättslutande lock. Låt degen jäsa i sval temperatur 4-5 tim (eller över natten - minska då jästen till hälften). Medan degen jäser bildas det fukt som droppar ner på degen och håller den lätt fuktig. Värm ugnen till 250°C.
3. Mjöla bakbordet. Häll försiktigt ut degen. Mjöla händerna och vik ihop den lätt. Dela den i 6 lika stora delar. Rulla ut delarna till längder, som läggs tre och tre på bakpapperklädda plåtar. Alternativ: Baka ut degen i 2 lite större bröd. Lägg deglängderna på tvären och pensla med lite olja på sidorna så blir det lättare att bryta isär dem efter gräddningen om de jäser samman. Skåra på snedden med en vass kniv eller ett rakblad.
4. Jäs längderna ca 15 min. Dofta över lite mjöl. Grädda bröden mitt i ugnen ca 15-20 min. Låt dem svalna på galler utan bakduk.
5. Efter att dom har gräddat färdigt skär du upp bröden och steker dom i en stekpanna med olja och med pressad vitlök. Perfekt att äta på innan huvudrätten ska serveras på bordet. Gott att doppa i enkla vitlöksåser, olja.
Tips
Spraya gärna bröden med vatten mot slutet, så får de en knaprig och god skorpa.
Av: Moa