Efterrätt - Vaniljhorn

Vaniljhorn: 40 stycken
5 dl vetemjöl
200 g smör
2 msk vaniljsocker

Så här gör du:
1. Sätt ugnen på 175˚C. Vispa ihop smör, vaniljsocker och mjöl med elvispen, använd visparna, tills det blir en smulig deg.
2. Tryck ihop degen med handen i bunken. Ta upp degen på köksbänken. Rulla degen till två tjocka rullar och lägg dem i kylskåpet i ca 20 minuter. Skär varje rulle i 20 bitar. Rulla ut varje bit till en pinne som du böjer och lägger på en plåt med bakplåtspapper. Rulla inte för tunt, då bryts kakorna lätt sönder när de är klara. 
3. Baka kakorna mitt i ugnen i ca 12 minuter. Kakorna ska inte få färg, men kännas lätta när de är klara. Låt kakorna svalna något på plåten. Strö över rejält med socker och lyft över dem på ett galler för att svalna.



Av: Moa

Efterrätt - Lussebullar

Jag har bakat lussebullar med kesella istället för med bara smör. Så dom är lite nyttigare än vanliga lussebullar med bara smör i alla fall.

Lussebullar: (30-35 lussekatter)
50 g jäst
100 g smör, osaltat
5 dl standardmjölk
250 gram kesella, lätt
2 paket saffran
2 dl strösocker
17 dl vetemjöl
1, 5 dl russin
0,5 tsk salt

Så här gör du:
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm degvätskan till fingervärme(37 grader).
2. Smula jästen i en stor bunke och tillsätt saffran och russin (spara lite till garnering). Häll degspadet över och rör om så att jästen löser sig och degspadet blandas med saffran och russin. Tillsätt kesella, socker, salt och det mesta av mjölet (spara ca 1 dl till utbakningen).
3. Arbeta degen på ett bakbord eller en bänk tills den blir blank och smidig och släpper från bänken. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.
4. Knåda degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 30 bullar eller valfri form. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
5. Sätt ugnen på 225 grader och låt bullarna jäsa övertäckta i ca 30 min.
6. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och garnera eventuellt med russin. Grädda mitt i ugnen 5-8 min.

Om du gör stora figurer eller längder så gräddas de i 200 grader i 10-15 min.

Av: Moa

Efterrätt - Marsipanlimpa

Marispanlimpa har vi alltid till julen. Det är supet gott. För jag är helt galen i marsipan. När jag var mindre och skulle kolla på fotboll i stockholm köpte jag med mig en tub med marsipan och knaprade på medans dom andra satt med karamellpåsar och popcorn.

Marsipanlimpa:
150 g marsipan
russin
konjak eller whiskey
Choklad

Så här gör du:
1.  Man gör ett snitt i marsipanrullen och fyller den med russin som har legat blötlagda i konjak eller whiskey. Det är lätt som en plätt.
2. Sen smälter du choklad och penslar det på marsipanrullen.



Av: Moa

Förrätt - Vörtbröd

Vörtbröd: (2 limpor)
1/2 paket jäst (25g)
1 msk salt
1 dl mörk sirap
1 flaska porter eller 33 cl mörk jullöl
2 dl vatten
1 dl olja (inte olivolja)
2 msk stött pomeransskal
1 msk stött fänkål
1/2 tsk ingerfära
1 liter rågsikt
4 dl vetemjöl
1 dl russin
(kaffe att pensla på)


Så här gör du:
1. Smula ner jästen i en degbunkte. strö över salt och lägg i sirapen. Häll på porter eller öl och rör om. låt stå i ca 5 minuter.
2. Häll vatten, olja, rågsikt och kryddor. Blanda ihop degen och arbeta sist in vetemjölet samt russin. Knåda degen väl och lägg den att jäsa i kylskåpet över natten.
3. Slå upp degen på ett bakbord. Knåda den väl och baka ut till två rund bröd.
4. Lägg brödet på smord plåt och jäs dem ca 30 minuter.  Värm under tiden upp ugnen till 200 grader.
5. Pensla bröde med kallt kaffe eller vatten. Grädda dem i ugnens nedre del i ca 35 minuter.



Av: Moa


Efterrätt - Pepparkakor

Pepparkakor är en klassiker till julen. Och hemmagjorda är såklart alltid godast och lyxigast att äta.

pepparkakor (ca 120 stycken)
2 1/2 dl brun farin
3/4 dl ljus sirap
3/4 dl vatten
150 g smör eller margarin
1 msk kanel (malen)
1 msk ingefära (malen)
1 tsk kryddnejlikor (malda)
7-8 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bikarbonat

Så här gör du:
1. Blanda farinsockret, sirapen och vattnet i en kastrull. Koka upp blandningen.
2. Lägg i matfettet och låt det smälta. Tillsätt kryddorna.
3. Låt massan kallna utan omrörning.
4. Rör i bikarbonaten och 6-7 dl av mjölet. Resten används till utbakning.
5. Linda in degen i plastfolie. Låt den stå kallt till nästa dag.
6. Sätt ugnen på 175°C.
7. Arbeta degen smidig på mjölat bord. Knåda ev in resten av mjölet.
8. Kavla ut degen tunt och ta ut kakor med mått. Lägg dem på smord plåt eller på bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i 175°C, 6-8 min.
9. Låt kakorna svalna på plåten.



Av: Moa

Efterrätt - Fruktkaka med konjakssmak

Denna kaka har jag själv aldrig smakat. Men jag lovar att smeten var riktigt god. Har precis suttit och slickat ur skålen. 
 
Fruktkaka med konjakssmak (16 bitar)

200 g torkade fikon
2 dl russin
3/4 dl konjak
50 g hackade och syltade apelsinskal
3,5 dl vetemjöl
200 g smör
3 ägg
0,5 tsk bakpulver

Så här gör du fruktkakan:
1. Hacka fikonen och lägg dem i en skål med russin, häll över konjak och låt skålen stå övertäckt. (gärna över natten).
2.  Ta fram smöret i god tid så det hinner bli rumstempraterat.
3. Smörj och bröa en 1,5 litersform.
4. Sätt ugnen på 150 grader . Blanda de marinerade fikonen med russinen och apelsinskalen och 1 dl av mjölet.
5. Rör smör och socker smidigt.  Tillsätt 1 ägg i taget och rör om hela tiden. Sen blandar du resten av mjölet med bakpulver och rör ner. Och blanda det noga.
6. Grädda på nedersta falsen i ca 1 timme. Låt kakan stå något dygn. Så blir den som godast.


Av: Moa

RSS 2.0