smörgåstårta som kan ätas när som helst

Det här är en smörgåstårta för människor som tänker på vikten, och man kan äta smörgåstårtan som både förätt/huvudrätt/efterätt/nattmat. Jag har gjort den här för er som ska ha någon slags bjudning snart och kan då lätt till laga den här hemma med mina instruktioner. Lycka till!

Du behöver

Smal" smörgåstårta 16-20 portioner
8 polarkakor ( ½ = 4 runda kakor)

Fyllning 1:
150gr 10% lagrad ost, riven
250 gr kesella 1%
15 st skivade svarta oliver
Om osten är torr rör i ett par msk 0% grekisk yoghurt så fyllningen blir "smidig"

Fyllning 2:
200 gr Philadelphia ost 5 %
1 ask ansjovisfileér (125 gr) finhackade (inkl spad)
5 st soltorkade tomater (torra & mjuka ! ej i olja), finhackade

Fyllning 3:
250 gr kesella 10% eller 250 gr philadelphiaost 5%
300 gr kallrökt lax i små bitar
½ pkt fryst dill

Garnering
250 gr kesella 10%
1 msk italiensk salladskrydda

2 pkt prosciottoskinka (a' 80 gr, torkad i 200 ugn 7 + 3 min)
Blandade färska frukter ( jordgubbar, honungsmelon, physalis, kiwi och druvor)


Gör så här

Rör ihop de tre fyllningarna ( går bra att göra i god tid i förväg)
Lägg ihop bröden (två och två så de bildar en rund botten) med fyllningarna i mellan, tänk på att inte lägga skarvarna över varandra, då faller tårtan isär. Hit kan du förbereda flera timmar i förväg, täck bara med fuktad handduk och plastfolie och ställ i kylen.

Torka skinkan i ugnen på ett bakplåtspapper 7 min på första sidan och 3 på den andra, skivorna ska bli helt stela och torra ( håll ett öga på ugnen, ibland går det jättefort)
Bryt eller skär skinkskivorna i två delar, så blir de lagom höga för tårtans kanter. Låt dem ligga på ett galler tills det är dags att dekorera tårtan annars mjuknar de.

Blanda kesellan och salladskryddan och bre det runt hela tårtan, det är viktigast att sidorna blir helt täckta, på ovan sidan kan du lägga på så mycket frukt att det döljer brödet om det tittar fram.
"Ställ" skinkskivorna (tryck fast dem) runt tårtans kant så att den toppiga kanten står upp något ovanför brödet.
Dekorera frikostigt med färsk frukt

Tips:
Blir även god med mörkt bröd men då kan det vara bra att tunna ut fyllningarna så att brödet mjuknar lite!




/Martina



en till variant av smörgåstårta

Fyllningarna är ljuvliga och dekorationen generös på den här smörgåstårta. Lägg samman den dagen innan den ska avnjutas så behöver du bara garnera den en stund innan gästerna kommer.


Tillagning


Det här behövs för ca 12 port:

12 längdskurna skivor vitt formbröd
Fyllning 1:
1 ask färskost med soltorkade tomater á 125 g
1 dl lättmajonnäs
2 msk grädde
1 selleristjälk
3 ananasskivor
150 g rökt skinka
Fyllning 2:
150 g leverpastej
4 msk grädde
1/2 burk mandarinklyftor
50 g salami
Garnering:
majonnäs
apelsinskivor
5-6 cocktailtomater
2 kiwifrukter
ca 16-18 skivor rökt skinka, tunt skivade
2-3 ananasskivor
gurkskivor
1/2 burk mandarinklyftor
färska örter


Klicka för större bild
Gör så här:
1. Rör ut osten med majonnäs och grädde till fyllning 1. Ansa och tärna sellerin ganska fint. Låt ananasskivorna rinna av och tärna dem. Tärna skinkan. Rör ner selleri, ananas och skinka i ostmassan.

2. Rör ut leverpastejen med grädde så att den blir smidig till fyllning 2. Låt mandarinklyftorna rinna av och dela dem sedan. Strimla salamin.

3. Kantskär de långa brödskivorna. Lägg ut tre brödskivor som botten. Bred hälften av fyllning 1 på dem. Täck med tre nya brödskivor på andra ledden.

4. Bred fyllning 2 på brödskivorna och fördela mandarinklyftor och salami över. Täck med tre nya brödskivor på samma ledd som de i bottnen.

5. Bred resten av fyllning 1 över och täck med tre nya skivor på andra ledden. Svep in tårtan i plastfolie och låt den ligga kallt, gärna till nästa dag.

6. Kantskär och snygga till tårtan innan du börjar garnera den. Bred majonnäs över och runtom hela tårtan. Skär apelsinerna i tunna skivor och sätt fast dem runtom tårtan. Lägg skalade halva kiwiskivor som en ram runtom tårtan. Sätt "skinkrosor" runtom, innanför apelsinen. Stick ner halva cocktailtomater lite varstans i skinkrosorna. Ställ halva ananasskivor och halva gurkskivor innanför skinkan. Lägg avrunna mandarinklyftor i mitten. Strö över lite färska örter.

Tips!
Tårtan blir saftig om man gör den i god tid. Även om du lägger samman den samma dag den ska ätas så låt tårta ligga insvept i plastfolie i kylen några timmar innan du garnerar den.
Smaklig måltid!




/Martina

Efterrätt - Saffranskaka

Saffranskaka brukar farmor alltid baka. Och jag tycker det är super gott. Älskar saffran.

Ingredienser:
200 margarin eller smör
1 påse saffran 0.5 g
2 ägg
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk
4 dl mjöl

Så här gör du:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj och bröa en ungssäker form. (ca 24 cm i diametern)
3. Smält smöret och vispa under tiden ägg och socker vitt och poröst.
4.
  Blanda sedan i saffran, socker, bakpulver, mjölk och mjöl. Och vispa det till en fin smet.
5. Sedan häller du i smeten i formen och gräddar i ugnen ca 45 minuter.



 

Av: Moa

Efterrätt - Chokladmilkshake

Chokladmilkshake som passar perfekt till efterrätt eller tills kvällsfika mitt i veckan. Receptet har jag fått av min farmor.

Ingredienser för 1 glas:
2 dl kall mjölk
2 tsk kakao
1 msk socker
1 dl grädde eller vaniljglass

Så här gör du:
1.
Blanda mjölk, kakao och socker med en elvisp eller mixstaver så det inte är klumpar av kakao. Du ser när de är färdigblandat och när det blivit lite skummigt.
2. Sen häller du upp det i fina glass och avslutar med en glass klick på toppen eller så har du grädde. Sen kan du riva lite choklad på toppen så det ser extra fint ut.



 

Av: Moa

Förrätt - Focaccia

Focaccia är absolut mitt favorit bröd. Det är enkelt att göra och super gott. Den kan serveras både kall och varm.

Detta recept är för ca 10 personer

Ingredienser:
25 g färsk jäst
7 dl kallt vatten
1/2 msk salt
12 dl vetemjöl
1 msk gourmetsalt
några kvistar färsk rosmarin

Så här gör du:
1.
Lös upp jästen i 7 dl kallt vatten. Rör ner lite mjöl i taget och tillsätt saltet. Degen ska vara lös. Låt degen jäsa i 1-2 timmar eller över natten i kylskåpet.
2.  Häll 1 dl olivolja på en plåt. Och häll ut degen på plåten. Sen drar du ut degen på hela plåten. Är det svårt att få ut degen kan du ta lite olja på händerna så blir det lättare.
3. Sätt ner några kvistar rosmarin på plåten och salt sen avsluta med att ringa ut lite olivolja på degen.
4. Grädda brödet i 200 grader ca 30 minuter.





  

Av: Moa

RSS 2.0