en till variant av smörgåstårta
Fyllningarna är ljuvliga och dekorationen generös på den här smörgåstårta. Lägg samman den dagen innan den ska avnjutas så behöver du bara garnera den en stund innan gästerna kommer.
Tillagning
Det här behövs för ca 12 port:
12 längdskurna skivor vitt formbröd
Fyllning 1:
1 ask färskost med soltorkade tomater á 125 g
1 dl lättmajonnäs
2 msk grädde
1 selleristjälk
3 ananasskivor
150 g rökt skinka
Fyllning 2:
150 g leverpastej
4 msk grädde
1/2 burk mandarinklyftor
50 g salami
Garnering:
majonnäs
apelsinskivor
5-6 cocktailtomater
2 kiwifrukter
ca 16-18 skivor rökt skinka, tunt skivade
2-3 ananasskivor
gurkskivor
1/2 burk mandarinklyftor
färska örter
Klicka för större bild
Gör så här:
1. Rör ut osten med majonnäs och grädde till fyllning 1. Ansa och tärna sellerin ganska fint. Låt ananasskivorna rinna av och tärna dem. Tärna skinkan. Rör ner selleri, ananas och skinka i ostmassan.
2. Rör ut leverpastejen med grädde så att den blir smidig till fyllning 2. Låt mandarinklyftorna rinna av och dela dem sedan. Strimla salamin.
3. Kantskär de långa brödskivorna. Lägg ut tre brödskivor som botten. Bred hälften av fyllning 1 på dem. Täck med tre nya brödskivor på andra ledden.
4. Bred fyllning 2 på brödskivorna och fördela mandarinklyftor och salami över. Täck med tre nya brödskivor på samma ledd som de i bottnen.
5. Bred resten av fyllning 1 över och täck med tre nya skivor på andra ledden. Svep in tårtan i plastfolie och låt den ligga kallt, gärna till nästa dag.
6. Kantskär och snygga till tårtan innan du börjar garnera den. Bred majonnäs över och runtom hela tårtan. Skär apelsinerna i tunna skivor och sätt fast dem runtom tårtan. Lägg skalade halva kiwiskivor som en ram runtom tårtan. Sätt "skinkrosor" runtom, innanför apelsinen. Stick ner halva cocktailtomater lite varstans i skinkrosorna. Ställ halva ananasskivor och halva gurkskivor innanför skinkan. Lägg avrunna mandarinklyftor i mitten. Strö över lite färska örter.
Tips!
Tårtan blir saftig om man gör den i god tid. Även om du lägger samman den samma dag den ska ätas så låt tårta ligga insvept i plastfolie i kylen några timmar innan du garnerar den.
Smaklig måltid!


/Martina