Förrätt - Vörtbröd
Vörtbröd: (2 limpor)
1/2 paket jäst (25g)
1 msk salt
1 dl mörk sirap
1 flaska porter eller 33 cl mörk jullöl
2 dl vatten
1 dl olja (inte olivolja)
2 msk stött pomeransskal
1 msk stött fänkål
1/2 tsk ingerfära
1 liter rågsikt
4 dl vetemjöl
1 dl russin
(kaffe att pensla på)
Så här gör du:
1. Smula ner jästen i en degbunkte. strö över salt och lägg i sirapen. Häll på porter eller öl och rör om. låt stå i ca 5 minuter.
2. Häll vatten, olja, rågsikt och kryddor. Blanda ihop degen och arbeta sist in vetemjölet samt russin. Knåda degen väl och lägg den att jäsa i kylskåpet över natten.
3. Slå upp degen på ett bakbord. Knåda den väl och baka ut till två rund bröd.
4. Lägg brödet på smord plåt och jäs dem ca 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200 grader.
5. Pensla bröde med kallt kaffe eller vatten. Grädda dem i ugnens nedre del i ca 35 minuter.

Av: Moa